Schrijfwedstrijden
Kennisbank - Schrijven - Schrijfwedstrijden
Met een leuke schrijfwedstrijd kun je mooie prijzen winnen. De ene keer is dat een geldbedrag, terwijl een andere keer je verhaal wordt opgenomen in een verhalenbundel. Daarnaast is het meedoen aan een schrijfwedstrijd een goede oefening voor je schrijfvaardigheden. Vaak ligt het thema of de opdracht net buiten je comfortzone, waardoor het echt wat vraagt van je fantasie en je vaardigheden.
- Wat is een schrijfwedstrijd?
- Waar moet ik op letten bij een schrijfwedstrijd?
Schrijfwedstrijden
De essentie
Heel simpel gezegd gaan schrijfwedstrijden over een competitie van teksten. Je schrijft iets en dat wordt vergeleken met andere inzendingen. Meestal gaan schrijfwedstrijden om een (kort) verhaal van minimaal zes woorden tot mogelijk wel vijf duizend woorden of meer. Ook zijn er wedstrijden voor gedichten of volledige manuscripten. Vaak is er wel een een wedstrijd die je ligt. Mogelijk heb je zelfs al een verhaal of gedicht liggen.
Vaak wordt de eis gesteld dat het een ongepubliceerde inzending betreft.
Thema
De meeste schrijfwedstrijden gaan uit van een thema of een onderwerp waar de inzending aan moet voldoen. Dit kan gaan om de vorm van de tekst (Haiku, zeer kort verhaal van zes woorden) of om een thema dat actueel of interessant is (een feestdag, een seizoen of een historische gebeurtenis). Soms staat vast welk genre er wordt verwacht. Soms ook niet en dan kun je er zelf invulling aan geven.
Longlist en shortlist
Afhankelijk van de opzet van de schrijfwedstrijd kan er worden gewerkt met een longlist en een shortlist. De longlist zijn de inzendingen die door de eerste ronde heen zijn. De shortlist zijn de verhalen die de volgende schifting hebben overleefd. Als allerlaatste zullen de winnaars bekend worden gemaakt. Hoeveel verhalen er op de long- en shortlist terecht komen, is afhankelijk van het aantal inzendingen, de opzet van de wedstrijd en het uiteindelijk aantal winnaars.
Jurering
De jurering kan op verschillende manieren plaatsvinden. Er zijn twee vaak voorkomende vormen die soms gemengd worden.
- (Vak)jury
Een aantal juryleden leest de verhalen, vaak blind dus zonder wetenschap van wie de inzending is, en beoordeelt de verhalen. - Stemmen verzamelen
Bij deze vorm van jurering worden de verhalen online geplaatst. Lezers kunnen de verhalen liken en erop reageren. Afhankelijk van het aantal stemmen wordt er een longlist/shortlist gevormd.
Een mengvorm kan zijn dat na een ronde waarin stemmen worden verzameld een jury zich buigt over de long- of shortlist
Doe mee met de schrijfwedstrijden van 18.02 publishing!
Elk jaar op 18 februari verschijnt een nieuwe schrijfwedstrijd bij 18.02 publishing. Het thema en specificaties worden op die dag bekend gemaakt. Houd dat dus goed in de gaten en doe vooral mee. Als je verhaal wint, wordt je verhaal geredigeerd en verschijnt het in de volgende bundel. En een leuke prijsuitreiking! Lees meer op de website van 18.02 publishing
Voordelen
Meedoen aan schrijfwedstrijden heeft zo zijn voordelen.
Uit je comfort zone
Naast dat je je schrijfvaardigheden oefent zijn schrijfwedstrijden ook een goede oefening om je teksten te richten naar de eisen van de wedstrijd. De kans bestaat dat je vaak een zelfde soort teksten op een zelfde manier schrijft. Bij wedstrijden gaat het om het verlaten van je comfortzone. Schrijf dus eens een verhaal of gedicht in een genre, een vorm of over een thema wat je normaal niet snel zal doen.
Bekendheid
Als je wint en soms ook als je alleen al meedoet, verschijnt je inzending met je naam op internet. Op die manier krijg je bekendheid, ook bij uitgeverijen. Er zijn situaties bekend waarbij schrijvers zijn ontdekt door uitgeverijen, nadat ze hebben meegedaan aan een schrijfwedstrijd.
Rapport
Niet altijd maar het kan voorkomen dat je een rapport krijgt over je inzending. Hierin vermeldt de jury wat de indruk en kwaliteit zijn van je inzending. Daar kun je veel van leren. Vaak wordt in de aankondiging van de schrijfwedstrijd vermeldt of je inderdaad een rapport krijgt.
Goed opletten
Meedoen aan schrijfwedstrijden heeft voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten.
- Een wedstrijd moet goed voelen. Stel je leest de beschrijving van een wedstrijd en je krijgt direct een idee. Dat is een goed teken. Als je daarentegen een haakpuntje voelt, is die er meestal ook. Ga na waar je op haakt. Moet je uit je comfortzone voor een wedstrijd? Dat is niet erg. Dat is juist een mooie uitdaging. Haakt een wedstrijd omdat het thema of de opzet je tegenstaat? Dan kun je er beter voor kiezen niet mee te doen. Meedoen met een schrijfwedstrijd moet leuk blijven.
- Als de verhalen in een bundel worden opgenomen, staat daar meestal geen royalty tegenover. Dit is op zich niet erg. Voor een uitgever is het uitermate complex om dit af te handelen, waardoor de uitgave uiteindelijk alleen maar geld kost. Op een verhalenbundel verdient een uitgever niet veel. Van de winst kun je dan ook nauwelijks een verdeling maken. Dit is dan ook de reden dat je geen royalties krijgt.
- Er zijn verschillende manieren van jureren waaronder stemmen verzamelen. Natuurlijk verzamelen goede verhalen meer stemmen wegens de kwaliteit. Echter, als iemand een groot netwerk heeft, helpt dit ook mee. Neem ook dit mee in je overweging om mee te doen met een wedstrijd waar deze vorm van jurering wordt toegepast.
- Soms wordt er inschrijfgeld gevraagd. Vanzelfsprekend is daar an sich niets mis mee. Kijk wel of je er iets voor terugkrijgt als je niet wint, zoals een schrijfrapport. Kijk ook vooral of het inschrijfgeld in verhouding is met wat je moet doen, wat je wint en welke voordelen de organisatie er uiteindelijk aan heeft.
Afrondend
Meedoen aan schrijfwedstrijden heeft voordelen. Je oefent je schrijfvaardigheden en vaak is er een leuke prijs mee te winnen. Meedoen met een schrijfwedstrijd verplicht je tot weinig meer dan dat je mogelijk meewerkt aan een publicatie. Soms krijg je een rapport over je inzending, waardoor je leert wat je aandachtspunten maar ook je sterke punten zijn. Win-win-situatie.
Meer informatie over: